Echografie

Echografisch onderzoek bij uw eigen huisarts

In onze praktijk wordt, ter beoordeling van de buikorganen en vroege zwangerschappen, gebruik gemaakt van echografie.

Dr.  Asrian volgde hiertoe een specifieke huisarts-echografie opleiding en is hiervoor CHBB geregistreerd. Ook collega huisartsen verwijzen regelmatig naar onze praktijk voor een echo onderzoek.

Een echo onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij de (eigen) vertrouwde huisarts. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.

Informatie echo onderzoek

In overleg met uw huisarts heeft u besloten tot een echografisch onderzoek. Dit zal plaatsvinden door dr. Asrian.

Wat is echografie?

Bij een echografisch onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra- geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze worden weer door de transducer opgevangen en door de computer van het echoapparaat omgezet in beelden. Deze onderzoeksmethode wordt al vanaf 1960 toegepast. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van het gebruik gemeld. Het kan dus een veilige onderzoeksmethode worden genoemd.

Voor het onderzoek van de baarmoeder en eierstokken wordt een zogenaamde vaginale transducer gebruikt. Deze wordt in de vagina ingebracht en geeft een fraai beeld van de baarmoeder en eierstokken. Het vaginale onderzoek is niet pijnlijk en is voor het beoordeling van de baarmoeder en omgeving veel nauwkeuriger dan een uitwendig echo onderzoek.

Voorbereiding

Voor sommige echo onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Wanneer de instructies voor de voorbereidingen niet goed zijn opgevolgd, is het soms niet mogelijk  om het onderzoek te laten plaatsvinden. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

Nuchter

Voor het beoordelen van de organen boven in de buik wordt u gevraagd 6 uur van tevoren niet meer te eten of te drinken, behalve een glas water. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken.

Bovenstaande instructies gelden voor het afbeelden van de lever, galblaas, alvleesklier en de bloedvaten in de buik.

Volle blaas

Voor het afbeelden van de nieren en de blaas met een uitwendige echo mag u vanaf drie uren voor het onderzoek niet meer plassen. Geen koolzuurhoudende dranken drinken!!

Lege blaas

Voor het beoordelen van een zwangerschap tot 12 weken, de baarmoeder en eierstokken wordt een inwendige, vaginale echo verricht. Hiervoor is het belangrijk dat de blaas leeg is.

U wordt gevraagd bij aankomst op de praktijk nog even te gaan plassen. Menstruatie is geen belemmering voor het onderzoek.

Vragen

Van uw eigen huisarts heeft u een brief gekregen met de aanvraag voor het onderzoek. Dr. Asrian zal voorafgaand aan het onderzoek meestal ook enige vragen aan u stellen over de klachten die samenhangen met het onderzoek.

Wanneer u zelf, voorafgaand aan het onderzoek, vragen heeft aan de dokter mag u die ook altijd stellen. Wanneer u vragen heeft ten aanzien van de voorbereiding, kunt u vooraf contact opnemen met de praktijk. De assistente zal uw vragen beantwoorden.

Uitslag

De uitslag wordt, indien mogelijk, direct met u besproken. Voor uw eigen huisarts wordt een verslag op papier gemaakt. U wordt verzocht dit verslag af te geven aan uw huisarts.